Wat een geluk ….

Donderdag 10 mei begint mijn merrie Merle te kegelen. Het veulen wat ze bij zich draagt komt er spoedig aan. Althans dat denk ik. Ik slaap donderdag bij mijn Merrie op de wei in mijn bus. Elk uur ga ik bij haar kijken. Ze eet vrolijk door als ik met mijn slaperige hoofd om de hoek van de paddock met schuilstal kijk.

Dit gaat elk uur zo door. Tevens de hele vrijdag en de vrijdagnacht. Zaterdagmorgen gaat het eindelijk wat minder regenen en is de wei niet zo nat meer. Ook wil ik graag even naar mijn vriend Marcel.

Daarom zet ik om 9 uur Merle op de weide. Ga gauw naar huis even douchen en omkleden, even een paar uur naar Marcel. Samen willen we naar Duiven waar het PowerHorse Competitie is. We hebben een VIP kaart gehad en willen graag even naar dit mooie evenement.

Voor ik vertrek naar Marcel, rijd ik toch noch even naar de wei. Tot mijn verbazing ligt Merle languit in de wei. Net op dat moment krijg ik Marcel aan de lijn. Ik meld hem dat ik een liggend paard aantref met onder haar staart een witte balon. Marcel heeft 65 melkkoeien en dus veel ervaring met bevalling. Kalf of Veulen. Het is het zelfde.

Haast je is zijn advies. Ik ren de auto uit, de wei op. Tegelijkertijd zie ik dat Merle het veulen er helemaal eruit perst. Het blijft echter omgeven door een groot wit vlies. Nog nooit eerder heb ik dit gezien. Marcel wel, God zij Dank. Hij roept, Rennen. En ik ren op Merle af, en met één Flinke haal, trek ik het vlies aan stukken.

Uit de neus van het veulen lopen stralen water en dan neemt ze een diepe teug lucht. Schudt haar hoofd en ademt alsof ze een marathon gelopen heeft. Wat ben ik blij dat ik nog even ging kijken. Ze was vast gestikt, als ik er niet geweest was. Rustig blijf ik bij de merrie en haar veulen zitten. Tot Merle opstaat en de navelstreng breekt. Vlug breng ik jodium aan op de navelstreng van het veulen. En….. ik doe haar gelijk een halster om. Ik weet uit ervaring dat Merle haar veulen de eerste maand bij mij en ieder ander uit de buurt zal houden. Ze is er goed in om zich razensnel tussen jou en haar veulen te plaatsen. Ze geeft je geen kans om vriendschap met haar veulen te sluiten. Hoe anders is Rita, Zij laat je altijd toe bij haar veulen. Het veulen van Rita, (inmiddels verkocht) is altijd blij als je de wei inkomt. Ze rent op je af. Besnuffeld je en vindt het heerlijk om een uitgebreid geaaid te worden. Ze is op 18 april geboren en geeft al vlot alle vier de beentjes als ik dat van haar vraagt. Ze is frank en vrij naar mensen toe. Nieuwsgierig en totaal niet bang.

Rita heeft mij met haar bevalling ook totaal verrast. Ook haar had ik apart gezet en ik sliep weer in de bus op de wei. Elk uur kijken. Maar natuurlijk niks.

Na drie nachten waken en ik totaal gebroken was en door mijn wekker heen sliep. Schrok ik wakker. Ging kijken en jawel. Het veulen stond al. Rita als trotse moeder ernaast. Lekker hooi eten. Niks aan de hand. Dank je wel voor dit mooie lieve veulen, meiske. Beide veulen zijn merries en hebben de hengst Milan als vader. De veulens zijn mooi gebouwde dieren. De hengst Milan zet zijn stempel op zijn nakomelingen. De Hengst is een aanrader om mee te dekken. De Hengst Milan staat bij Jacob in Keulen. Het telefoonnummer van deze hengstenhouderij is te vinden op de site. Het merrieveulen van Merle is verkocht naar Duitsland. Super om in Nederland te fokken en dat de Duitse Fokkers bij mij veulens kopen. Daar mag je trots op zijn als Nederlandse Fokster. Het veulen van Rita blijft in Nederland.

wat een geluk 1 wat een geluk 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.