Berichten

Een natuurlijke paardenhouderij

Wat ben ik trots dat ik mijn Fuchsen op een natuurlijke manier kan houden. Op deze foto grazen mijn hengst Modim (links) en merries vredig naast elkaar.


26 juli 2014

De 1e Schwarzwälder Fuchs Stamboekopname

De eerste officiële Schwarzwälder Fuchs Stamboek opname op 26 juli 2014 was een groot succes. Graag wil ik iedereen bedanken die hieraan heeft mee geholpen. Iedereen die de moeite nam om met zijn veulen, merrie of ruin naar Azewijn te komen.

Carola van Berckel voor de mooie demonstratie de Taal van het Paard en Ruthi Damman voor de mooie demonstratie Centered Riding, die beide door de vele bezoekers zeer gewaardeerd werden. Alloise Jantje Charlotte van Lierop en Laura Hoogstraten voor alle hulp bij het wassen van de paarden en het keuringsklaar maken van de paarden, veulens en de locatie.

De lokale supermarkt COOP voor de verkoop van lekker vers fruit en limonade. Het Montferlandse Nieuws, de Gelderlander, de Paardenkrant en de Telegraaf voor hun vermelding van dit mooie evenement. En iedereen bedankt die ik ben vergeten. Ik ben zoals je dat zegt, moe maar voldaan.
Al mijn veulens geprimeerd met een 1A.

Helaas kwam de keurcommissie door het slechte weer in Uelsen, waar zij ook een keuring hadden, later dan gepland op locatie Azewijn. Daardoor waren er al enkele mensen voor de keuring naar huis gegaan. Volgend jaar gaan we weer voor een keuring in Azewijn. 7 Afstammelingen van de hengst Modim zullen dan zeker aanwezig zijn. En natuurlijk nog hopen wij op nog meerdere aanmeldingen.


1 januari 2013

De hengst Modim voor de kar

Binnen een week liep hij met de kar achter zich aan door het dorp. Wat een toppers zijn die Schwarzwälder toch.

Modim voor de kar


30 december 2012

Monarch alle aandacht

Typisch iets voor een Schwarzwälder. Genieten van al die aandacht. En daarbij rustig blijven liggen met al die kinderen om hem heen.

Monarch alle aandacht


30 december 2012

Mijn Duitse vrienden genieten van het winterlandschap

Deze mooie foto’s wil ik graag met jullie delen. Dit zijn vrienden van mij in Duitsland. Zij genieten met hun Fuchsen van het winterlandschap. Wat een mooi dubbelspan.


3 september 2012

Artikel in de Paardenkrant

In de maand september 2012 is een leuk artikel geschreven over mijn bedrijf dat toen nog gevestigd was in Ingen.


1 augustus 2012

Dana 2e bij de keuring

Voor een klant van mij heb ik een mooie merrie gehaald uit Duitsland. Het toeval wil dat ze een kleindochter is van mijn Elite merrie Merle. De vader van de merrie die ik heb gehaald, is namelijk de hengst Donnerhal. En Donnerhal is de zoon van mijn Elite merrie Merle.

Altijd spannend zo’n keuring. Wat vinden de keurmeesters van het paard wat ik heb gekocht voor mijn klant.

Nadat we allemaal ons rondje hadden gelopen en de paarden netjes voorgesteld waren aan de jury, is het wachten op welke plaats je paard in de rij wordt gezet.

Ze riepen mij als tweede. YES. Weer in de prijzen. Het paard wat op kop liep was een terecht verdiende eerste plek. Wat een plaatje van een merrie. Tja, vader van de merrie Ravel. Hoe kan het ook anders. Ravel blijft een super vererver. Dana, liep terecht op de tweede plek. En werd gelijk in Hauptstutbuch 1 ingeschreven. En dat is echt super. Ze vonden de merrie heel mooi in type met de beste stap van alle Schwarzwälder Fuchs merries die ter keuring werden aangeboden. Ze hadden terecht wat commentaar op haar halslijn. Maar haar achterhand maakte veel goed. Met de groeten van Merle verliet ik trots de keuring.

Ik had voor mijn klant een goede aankoop gedaan.

Volgende week gaan we weer naar Duitsland. Een ruin en een merrie ophalen. Hopelijk verloopt de reis weer rustig en komen we weer veilig thuis.

Lees verder

13 juli 2012

Keuring in Aken

De wekker loopt akelig vroeg af. Ik wrijf de slaap uit mijn ogen en wil eigenlijk gewoon door slapen. Ben dan in ene wakker. Ik moet naar Aken. Naar de veulenkeuring. En er is nog veel werk te doen en 200 kilometer te rijden met mijn paarden.

In Aken aangekomen kan ik mijn paarden in een stal zetten. Er is een dikke laag stro in en ik kan ze water geven. Na de lange reis hebben ze even rust verdiend. Het is super geregeld in Aken. Dat de paarden goed uitgerust waren lieten ze goed zien.

Het veulen van Rita kreeg een applaus van het publiek toen ze een  waanzinnig mooie draf liet zien. Ze liep naast haar moeder door de ring. Ging niet eenmaal over in galop maar liet zien dat ze een Schwarzwälder Fuchs is met de beweging van een warm bloed. Ze had zweef momenten en haar achterbenen zette ze er zo super onder. Ook de beweging vanuit de schouder was super. Het was zo mooi om te zien. Ik kon Rita zelf niet voor brengen. Mijn enkelbanden heb ik van de winter gescheurd en ik loop nog niet zo hard. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik stond aan de zijlijn en ging uit mijn dak, zo  mooi liepen moeder en dochter. Rita de moeder met haar lange witte manen golvend van de wind.

En ……………….ze wonnen GOUD.

Rita is nu hauptstutbuch 1. Rita heeft 3 veulens gehad,. waarvan er twee goud liepen. Ik was zo trots alsof ik ze zelf……….

En toen moest mijn merrie Merle in de ring. Merle is een wat oudere merrie die het klappen van de zweep kent. Oftewel ze weet wat ze moet doen bij een keuring. Zij heeft van de 13 veulens die ze heeft groot gebracht 11 veulens bekroond met goud. Merle is dan ook een Elite merrie en dat weet ze. Haar veulen liet ook goed zien wat ze kan. Ze is jonger dan het merrie veulen van Rita en tja, dat mogen ze eigenlijk niet mee tellen. Deze kleine ging ook super maar liet toch minder zien dan ze eigenlijk kan.

En….. werd bekroond met ZILVER.

Mijn dag kon niet meer kapot. Veilig aangekomen en veilig weer thuis met een Gouden en Zilveren plak. Het veulen wat zilver heeft behaald is gekocht door een Duitse fokker en hengstenhouder.  J. (Jacob) Joussen. Hij is eigenaar van de hengst Milan. De vader van het veulen.

Van de 9 veulens die voorgebracht werden van de hengst Milan, heeft er 1 goud gehaald. ( Ha, ik dus ) En 8 zilver. Dat een hengst zoveel veulens beloond ziet worden met een predicaat is heel bijzonder. De moeder heeft natuurlijk ook heel veel invloed. Maar dat een hengst van de 9 veulens er 9 bekroond ziet worden met een predicaat, zegt heel veel over de bijzondere sterke genetische kwaliteiten van deze prachtige hengst.

Een echt aanrader om met uw merrie naar toe te gaan.

Veel fok plezier en een zonnige zomer gewenst.

Lees verder

30 januari 2011

Bezoek van de Heer Houwers Tweede Kamerlid van de VVD aan Schwarzwälder Fuchs Stoeterij Nederland

Maandag 30 januari kwam Tweede Kamerlid dhr. J. Houwers de Schwarzwälder Fuchs Stoeterij in de Gemeente Buren bezoeken. Bij dit bezoek waren ook VVD raadslid dhr. Tinga, dhr. Litjes van de Kamer van Koophandel, dhr. Wieringa van Land en Co, dhr. J. van Roekel van Nedabo aanwezig.

Dhr. Houwers benoemde de rust in de kudde en de schoonheid van de Schwarzwälder Fuchs. Wij stonden met zijn allen tussen de paarden in. De paarden vonden het bezoek een welkome afwisseling. Ze lieten het hooi even voor wat het was. Kwamen naar ons toe en besnuffelde iedereen en lieten zich rustig aaien.

In het kort vertelde ik dhr. Houwers over mijn bedrijfsplan, de Natuurlijke Paardenhouderij.

Een mooi voorbeeld laat mijn hengst Modim zien. De vierjarige hengst Modim heeft een heuvel van ongeveer 1.70 in zijn wei. Modim staat regelmatig op zijn heuvel. Galoppeert omhoog en weer naar beneden. Hij staat er op te slapen en kijkt dan dromerig naar zijn kudde meiden. Hier kan geen saaie stapmolen tegenop, zo gespierd als hij wordt van heuveltje op, heuveltje af.

De Elzenhaag was vroeger een onderdeel van het Nederlandse landschap. In 2007 heb ik twee Elzenhagen aangeplant. Het zeldzame vogeltje de putter is hier nu veelvuldig te zien. Ruimte geven aan de natuur is onderdeel van mijn bedrijfsplan. Denk aan uilenkasten, ruimte voor de vleermuis creëren en in de waterpoelen ruimte maken voor de oeverzwaluw. Geïnteresseerd luisterde dhr. Houwers naar mijn uitleg.

De kou dwong ons om snel naar het kantoor van dhr. R. Dobbelsteijn Bisschops te Ingen te gaan. Daar hebben we met jurist Ruimtelijke Ordening dhr. Dobbelsteijn Bisschops en ecoloog dhr. van der Linden en hier boven genoemde een zeer prettige bijeenkomst gehad over het rendabel beheren van landschap en natuur. Dhr. Houwers is opgeleid als planoloog aan de Universiteit van Nijmegen met als bijvakken bestuurskunde en cultuurlandschapsgeografie.

Dhr. Houwers steunt mijn plannen. Daar ben ik natuurlijk erg trots op. Want ik heb er niet voor gestudeerd. Mijn kennis is praktijkervaring.

Vanaf mijn 18de levensjaar ga ik trouw stemmen. Voor mijn gevoel stond de politiek altijd ver van de burger af. Door het bezoek van dhr. Houwers en de betrokkenheid van de VVD in de gemeente Buren ben ik er heel anders over gaan denken. Er was oprechte belangstelling en interesse.

Zowel voor de Schwarzwälder Fuchs alsook voor mijn bedrijfsfilosofie.

De VVD schrijft niet alleen een programma maar voert het ook uit. Is er voor de ondernemer en de mens die de ondernemer is. Mijn mening is, zonder ondernemer geen werknemer. Zo leven we allemaal in symbiose met elkaar. Als mens kunnen wij veel leren van paarden. Paarden leven vreedzaam naast en met elkaar. Dat kunnen wij mensen niet altijd zeggen.

Ik zal mij blijven inzetten voor natuur en paard. Een paard verdient als kudde dier geen eenzame opsluiting en ook de natuur verdient ruimte.

Lees verder

3 juni 2010

Het is Lente

Het is lente, de paarden genieten van het prachtige weer. Onze 3-jarige hengst Modim begint steeds mooier (donkerder) van kleur te worden en geniet van de merries op het land naast hem. Modim wordt op dit moment door ons voorbereid om onder het zadel te gaan. Hij vindt het soms nog wat lastig om bij de les te blijven met al die mooie dames om zich heen.

Fritz mag er ook weer aan geloven, Marja heeft er nu weer een aantal keren op gezeten en wat vind hij het leuk. Ook hij vind de dames erg interessant, maar je kan goed merken dat hij al wat ouder is (7 jaar) en hij geeft dan ook snel gehoor aan het feit hij aan het werk is, en er even geen tijd of ruimte is voor de merries.

Onze Merle doet het goed, we verwachten eind mei haar veulen.

De veulens van vorig jaar die nog bij ons staan gaan ineens enorm groeien. Ze zijn mooi donker van kleur en genieten zichtbaar van het leven in de kudde. Alle paarden worden ook weer intensief bereden. De bak doet het prima, maar ook buiten is het genieten. Wij zijn klaar voor de zomer!


1 mei 2010

1e plaats startersprijs met mijn bedrijfsplan Natuurlijke Paardenhouderij

De Rabobank, Provincie Gelderland en de Kamer van Koophandel hebben een serie workshops georganiseerd om startende ondernemers te begeleiden om nieuwe innovatieve ideeën te ondersteunen op het gebied van recreatie en toerisme. En hier ook een eerste prijs voor het beste plan aan verbonden. Omdat ik al heel lang met verschillende plannen in deze richting rond liep heb ik me zelf op gegeven. In mijn bedrijfsplan koppel ik de Natuurlijke Paardenhouderij aan recreatie en toerisme. Mijn hele plan is gericht op rendabel beheerde landschapsnatuur te samen met ecologie en energie neutraal.

Mijn bedrijfsplan heeft de eerste plaats gewonnen.

Het bedrijfsplan is ook te koop. Er is ondersteuning bij het opzetten van het bedrijf, voor de natuurlijke paardenhouderij door mijzelf, door een jurist op het gebied van ruimtelijke ordening en een ecoloog. Al de vergunning aanvragen zullen worden begeleid.

Er is in diverse gemeentes veel belangstelling voor dit bedrijfsplan omdat er op het platte land een leegloop is onder de boerenbedrijven. Hier voor in de plaats moeten nieuwe economische dragers van het platte land komen.

Voor interesse kunt u me bellen.


We hebben weer diverse prijzen gewonnen met onze veulens

Dit is ons enige merrieveulen van dit jaar. Ook zij heeft inmiddels een lieve andere eigenaar gevonden. Zij is van een Riemer moeder en haar vader is de mooie donkere hengst Monsun. In het Zwarte Woud op de veulenkeuring behaalde zij een Bronzen Plak.