Berichten

Onze kudde

Een kleine video-update van onze prachtige kudde paarden. Dankjewel Eva voor het filmen.


Hauptkörung für Kaltbluthengste in Münster

Op 23 november 2019 is onze 3 jarige Schwarzwälder Fuchs hengst Falco (wij noemen hem overigens Fellow) naar de hengstenkeuring geweest in Münster. Falco was helaas nog te jeugdig van exterieur en had nog te weinig hengst uitstraling. Falco is nu opgenomen in hengstboek II. Volgend jaar brengen wij hem weer voor. De verwachting is dat hij dan wordt opgenomen in hengstboek I. Voor de fokkerij is Falco een zeer interessante hengst vanwege zijn bloedlijnen en zijn super brave karakter.


Leistungsprüfung bij Landgestüt Warendorf

Dit jaar (2019) ben ik in het bezit gekomen van de mooie hengst Fellow. (Op papier heet hij Falco). Zijn bloedlijnen zijn heel interessant en hij heeft ook een heel lief karakter. Hij zou wel eens een mooie hengst kunnen worden voor de Nederlandse fokkerij. Ik heb hem laten trainen in Duitsland voor de Leistungsprüfung. Op 25 oktober 2019 was het dan zover. Hij heeft de proeven perfect volbracht en is geslaagd.


Stamboekopname en veulenkeuring in IJzerlo, 2019

Dit jaar heb ik weer drie mooie veulens gekregen. Met 2 veulens ben ik op 14 september 2019 naar de veulenkeuring geweest in IJzerlo. Met hengstveulen Modis (van Modus x Marie van Mergel) en met merrieveulen Raya (van Modim x Rita van Diflor). Er deden vier hengstveulens mee en Modis is 2e geworden en heeft een 1a premie gekregen. Omdat Modim, de vader van Raya, goedgekeurd is voor hengstboek II, is Raya alleen niet geprimeerd.

Na de veulens was het de beurt aan mijn Staatspremie Stute Marie voor de stamboekopname. Marie is opgenomen in het stamboekregister van Brandenburg Anhalt. Ze heeft met de Leistungsprüfung een topscore behaald van 8,65. Marie is nu ook als Staatspremie Stute, Stutebuch 1,  erkend door Niedersachsen.


De stoeterij bestaat 12,5 jaar

Mijn stoeterij bestaat 12,5 jaar. Om dit te vieren heb ik een open dag georganiseerd op 26 mei 2019. Het was gezellig druk en de bezoekers hebben kunnen genieten van 2 mooie demonstraties.

Carola van Berckel van Join the Horse heeft met hengst Falco laten zien hoe je contact kan maken door de taal van het paard te begrijpen. Eva Roemaat heeft een demonstratie vrijheidsdressuur gegeven met Modim.

Veulen Raya vond het ook maar wat gezellig al die aandacht.

Het was een zeer geslaagde dag.


Schwarzwälder Kaltblut kalender 2019

Wauw, trots op mijn mooie hengst Modim. Dit jaar (2019) is een foto van hem geplaatst in de Schwarzwälder Kaltblut jaarkalender bij de maand maart.

Foto: Eva Roemaat

Leistungsprüfung in Adelheidsdorf

Ratin, zoon van elite hengst Ravel, uit de staatspremie merrie Merle, vader Diflor, is een hengst die ik heb gefokt. Ik heb Ratin als hengst verkocht aan Jonas Bartels in Duitsland. Jonas Bartels heeft Ratin getraind zodat hij mee kon doen met de Leistungsprüfung op 20 oktober 2018 in Adelheidsdorf. En met succes. Deze door mij gefokte hengst is kampioen geworden. Super trots. Al komt de training lof toe aan Schwarzwälder hof Jonas Bartels.

foto’s: Marianne Schwöbel

Stamboekopname en veulenkeuring in IJzerlo, 2018

Dit jaar ben ik in het bezit gekomen van twee Duitse merries die ik drachtig heb gekocht, de merries Fleur (Nele) en Fee. Op 8 september ben ik met beide dames en hun veulens naar de veulenkeuring geweest in IJzerlo. Merrieveulen Finona van Fleur werd 1e.. Fleur van Fee werd 4e van de 5 merrieveulens. Beide veulens hebben een 1a premie gekregen.  


Een artikel in het Bitmagazine over de Schwarzwälder Fuchs

Wat leuk! In het Bitmagazine is een artikel geschreven over de Schwarzwälder Fuchs.

Arnd Bronkhorst

Ze hebben mij benaderd om informatie te geven over dit prachtige ras. Dit heb ik met heel veel plezier gedaan.

artikel in de Bitmagazine


Elfia 2018

Weer eens heel iets anders.

Marja en Eva Roemaat zijn als stoere krijgers naar  Elfia (Fantasy Fair) gegaan bij kasteel Haarzuilens.

En de Fuchsen, uitgedost als Fantasy Horses, mochten natuurlijk ook niet ontbreken.  


Open dag op de stoeterij

Regelmatig word ik gebeld door mensen die kennis willen maken met het ras. Wat is er dan leuker om een open dag te organiseren met demonstraties. Op 28 april 2018 was het zover. Mijn dochter heeft samen met Winona Sluis een Pas de deux demonstratie gegeven. Carola van Berckel van Join the Horse heeft met mijn hengsten Modim en Modus laten zien hoe je aan de relatie met je paard kan werken vanuit eenheid en harmonie. Eva Roemaat heeft een demonstratie vrijheidsdressuur gegeven met Modim. De open dag is druk bezocht en is zeker voor herhaling vatbaar.

previous arrow
next arrow
Slider

Stamboekopname en veulenkeuring in IJzerlo, 2017

Op 16 september 2017 was de keuring in IJzerlo. Ik had geen Fuchsen aangemeld. Wel leuk om te vermelden dat beide kampioenen van die dag via mijn Schwarzwälder Fuchs Stoeterij Nederland bij hun huidige eigenaren zijn gekomen. Annelies heeft Dana via mij gekocht. Haar hengstveulen Fedor is 1e geworden. Hans heeft Bella (Fani) via mij gekocht en zij is de beste merrie van de dag geworden.

Ik had dan wel geen merries of veulens mee, maar wel mijn dekhengst Modus. Eva Roemaat heeft met Modus een demonstratie gegeven.

Video van Eva met Modus

previous arrow
next arrow
Slider

Eva Roemaat op Modus bij Horse Event 2017

Wauw!! Wat ben ik trots op onze Modus en uiteraard ook op Eva Roemaat. Tijdens Horse Event heeft Eva onze Modus mogen showen aan het publiek en wat was hij braaf.

previous arrow
next arrow
Slider
 


Ratin goedgekeurd in Krumke

Als bezield fokster op Nederlandse bodem van het zeldzame Duitse ras de Schwarzwälder Fuchs, heb ik de eer de eerste in Nederland te zijn die een goedgekeurde hengst in Nederland heeft gefokt en opgefokt.

Ratin is 5 november 2016 in Krumke goedgekeurd en bekroond als Sieger hengst. Wetende dat hij een zeer bijzondere oude bloedlijn in zich heeft en de niet nalatende goede raad van Pascal Nahuis, die mij er diverse malen van overtuigd heeft met de woorden: ‘’Marja hij is je beste ooit gefokt’’. Pascal bedankt.

De video van Ratin in het showprogramma is helaas van mindere kwaliteit. video van Ratin


Stamboekopname en veulenkeuring in Azewijn, 2016

Voor de 3e keer is de keuringscommissie van stamboekvereniging Niedersachsen bij mij op de stoeterij gekomen voor de stamboekopname en veulenkeuring. Het was weer gezellig druk op 29 juli 2016.

previous arrow
next arrow
Slider
 
De kwaliteit van video’s is niet helemaal optimaal. Toch vinden wij het wel  leuk om ze te laten zien.

3 september 2015

Bezoek van Carolin Eiberger

Carolin Eiberger van Haupt- und Landgestüt Marbach heeft onze stoeterij bezocht. Ik ben hier erg trots op.

Wij hebben tijdens dit bezoek gesproken over de verdere samenwerking en om gezamenlijk verder te werken aan een goede basis voor de Nederlandse Schwarzwälder Fuchs fokkerij.


Stamboekopname en veulenkeuring in Azewijn, 2015

Voor de 2e keer zijn vertegenwoordigers van stamboekvereniging Niedersachsen op 24 juli 2015 naar Azewijn gekomen voor de stamboekopname. Er waren veel fokkers en toeschouwers aanwezig.

Deze dag zijn er 6 merries opgenomen in Stutbuch 1 en zijn er 5 veulens voorgesteld.

Beste merrie:  Fuzie (van Dachsberg x Diana van Direkt) van Thomas van der Ploeg.

Op de 2e plaats: Rustique (van Milan x Rita van Diflor) van Alexandra Gulmans.

Beste veulen: Damiro (van Dachs x Jamira van Rubin) van Zuchtgemeinschaft MN (Mohr-Niemeier).   

previous arrow
next arrow
Slider

Bezoek van fotografen

Dit jaar (2014) kwamen de fotografen Karolina Wengerek & Asia Borowska en Juliette Laurant bij mij langs om foto’s te maken van mijn hengst Modim en de kudde. Ik ben erg trots op het resultaat.

previous arrow
next arrow
Slider

Een natuurlijke paardenhouderij

Wat ben ik trots dat ik mijn Fuchsen op een natuurlijke manier kan houden. Op deze foto grazen mijn hengst Modim (links) en merries vredig naast elkaar.


De 1e Schwarzwälder Fuchs Stamboekopname, 2014

De eerste officiële Schwarzwälder Fuchs Stamboek opname op 26 juli 2014 was een groot succes. Graag wil ik iedereen bedanken die hieraan heeft mee geholpen. Iedereen die de moeite nam om met zijn veulen, merrie of ruin naar Azewijn te komen.

Carola van Berckel (Join the Horse) the Horse) voor de mooie demonstratie de Taal van het Paard en Ruthi Damman voor de mooie demonstratie Centered Riding, die beide door de vele bezoekers zeer gewaardeerd werden. Pascal Nahuis voor het voorbrengen. Alloise Jantje, Charlotte van Lierop en Laura Hoogstraten voor alle hulp bij het wassen van de paarden en het keuringsklaar maken van de paarden, veulens en de locatie.

De lokale supermarkt COOP voor de verkoop van lekker vers fruit en limonade. Het Montferlandse Nieuws, de Gelderlander, de Paardenkrant en de Telegraaf voor hun vermelding van dit mooie evenement. En iedereen bedankt die ik ben vergeten. Ik ben zoals je dat zegt, moe maar voldaan.

Al mijn veulens geprimeerd met een 1A.

Helaas kwam de keurcommissie door het slechte weer in Uelsen, waar zij ook een keuring hadden, later dan gepland op locatie Azewijn. Daardoor waren er al enkele mensen voor de keuring naar huis gegaan. Volgend jaar gaan we weer voor een keuring in Azewijn.  Natuurlijk hopen wij op nog meerdere aanmeldingen.


1 januari 2013

De hengst Modim voor de kar

Binnen een week liep hij met de kar achter zich aan door het dorp. Wat een toppers zijn die Schwarzwälder toch.

Modim voor de kar


30 december 2012

Monarch alle aandacht

Typisch iets voor een Schwarzwälder. Genieten van al die aandacht. En daarbij rustig blijven liggen met al die kinderen om hem heen.

Monarch alle aandacht
Geboren in 2009 (Moritz B x Elite merrie Merle van Diflor)

Artikel in de Paardenkrant

Er is een leuk artikel geschreven over mijn bedrijf dat toen nog gevestigd was in Ingen.


1 augustus 2012

Dana 2e bij de keuring

Voor een klant van mij heb ik een mooie merrie gehaald uit Duitsland. Het toeval wil dat ze een kleindochter is van mijn Elite merrie Merle. De vader van de merrie die ik heb gehaald, is namelijk de hengst Donnerhal. En Donnerhal is de zoon van mijn Elite merrie Merle.

Altijd spannend zo’n keuring. Wat vinden de keurmeesters van het paard wat ik heb gekocht voor mijn klant.

Nadat we allemaal ons rondje hadden gelopen en de paarden netjes voorgesteld waren aan de jury, is het wachten op welke plaats je paard in de rij wordt gezet.

Ze riepen mij als tweede. YES. Weer in de prijzen. Het paard wat op kop liep was een terecht verdiende eerste plek. Wat een plaatje van een merrie. Tja, vader van de merrie Ravel. Hoe kan het ook anders. Ravel blijft een super vererver. Dana, liep terecht op de tweede plek. En werd gelijk in Hauptstutbuch 1 ingeschreven. En dat is echt super. Ze vonden de merrie heel mooi in type met de beste stap van alle Schwarzwälder Fuchs merries die ter keuring werden aangeboden. Ze hadden terecht wat commentaar op haar halslijn. Maar haar achterhand maakte veel goed. Met de groeten van Merle verliet ik trots de keuring.

Ik had voor mijn klant een goede aankoop gedaan.

Volgende week gaan we weer naar Duitsland. Een ruin en een merrie ophalen. Hopelijk verloopt de reis weer rustig en komen we weer veilig thuis.

Lees verder

13 juli 2012

Keuring in Aken

De wekker loopt akelig vroeg af. Ik wrijf de slaap uit mijn ogen en wil eigenlijk gewoon door slapen. Ben dan in ene wakker. Ik moet naar Aken. Naar de veulenkeuring. En er is nog veel werk te doen en 200 kilometer te rijden met mijn paarden.

In Aken aangekomen kan ik mijn paarden in een stal zetten. Er is een dikke laag stro in en ik kan ze water geven. Na de lange reis hebben ze even rust verdiend. Het is super geregeld in Aken. Dat de paarden goed uitgerust waren lieten ze goed zien.

Het veulen van Rita kreeg een applaus van het publiek toen ze een  waanzinnig mooie draf liet zien. Ze liep naast haar moeder door de ring. Ging niet eenmaal over in galop maar liet zien dat ze een Schwarzwälder Fuchs is met de beweging van een warm bloed. Ze had zweef momenten en haar achterbenen zette ze er zo super onder. Ook de beweging vanuit de schouder was super. Het was zo mooi om te zien. Ik kon Rita zelf niet voor brengen. Mijn enkelbanden heb ik van de winter gescheurd en ik loop nog niet zo hard. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik stond aan de zijlijn en ging uit mijn dak, zo  mooi liepen moeder en dochter. Rita de moeder met haar lange witte manen golvend van de wind.

En ……………….ze wonnen GOUD.

Rita is nu Hauptstutbuch 1. Rita heeft 3 veulens gehad,. waarvan er twee goud liepen. Ik was zo trots alsof ik ze zelf……….

En toen moest mijn merrie Merle in de ring. Merle is een wat oudere merrie die het klappen van de zweep kent. Oftewel ze weet wat ze moet doen bij een keuring. Zij heeft van de 13 veulens die ze heeft groot gebracht 11 veulens bekroond met goud. Merle is dan ook een Elite merrie en dat weet ze. Haar veulen liet ook goed zien wat ze kan. Ze is jonger dan het merrie veulen van Rita en tja, dat mogen ze eigenlijk niet mee tellen. Deze kleine ging ook super maar liet toch minder zien dan ze eigenlijk kan.

En….. werd bekroond met ZILVER.

Mijn dag kon niet meer kapot. Veilig aangekomen en veilig weer thuis met een Gouden en Zilveren plak. Het veulen wat zilver heeft behaald is gekocht door een Duitse fokker en hengstenhouder. J. (Jacob) Joussen. Hij is eigenaar van de hengst Milan. De vader van het veulen.

Van de 9 veulens die voorgebracht werden van de hengst Milan, heeft er 1 goud gehaald. (Ha, ik dus ) En 8 zilver. Dat een hengst zoveel veulens beloond ziet worden met een predicaat is heel bijzonder. De moeder heeft natuurlijk ook heel veel invloed. Maar dat een hengst van de 9 veulens er 9 bekroond ziet worden met een predicaat, zegt heel veel over de bijzondere sterke genetische kwaliteiten van deze prachtige hengst.

Een echt aanrader om met uw merrie naar toe te gaan.

Veel fok plezier en een zonnige zomer gewenst.

Lees verder

30 januari 2011

Bezoek van de Heer Houwers Tweede Kamerlid van de VVD aan Schwarzwälder Fuchs Stoeterij Nederland

Maandag 30 januari kwam Tweede Kamerlid dhr. J. Houwers de Schwarzwälder Fuchs Stoeterij in de Gemeente Buren bezoeken. Bij dit bezoek waren ook VVD raadslid dhr. Tinga, dhr. Litjes van de Kamer van Koophandel, dhr. Wieringa van Land en Co, dhr. J. van Roekel van Nedabo aanwezig.

Dhr. Houwers benoemde de rust in de kudde en de schoonheid van de Schwarzwälder Fuchs. Wij stonden met zijn allen tussen de paarden in. De paarden vonden het bezoek een welkome afwisseling. Ze lieten het hooi even voor wat het was. Kwamen naar ons toe en besnuffelde iedereen en lieten zich rustig aaien.

In het kort vertelde ik dhr. Houwers over mijn bedrijfsplan, de Natuurlijke Paardenhouderij.

Een mooi voorbeeld laat mijn hengst Modim zien. De vierjarige hengst Modim heeft een heuvel van ongeveer 1.70 in zijn wei. Modim staat regelmatig op zijn heuvel. Galoppeert omhoog en weer naar beneden. Hij staat er op te slapen en kijkt dan dromerig naar zijn kudde meiden. Hier kan geen saaie stapmolen tegenop, zo gespierd als hij wordt van heuveltje op, heuveltje af.

De Elzenhaag was vroeger een onderdeel van het Nederlandse landschap. In 2007 heb ik twee Elzenhagen aangeplant. Het zeldzame vogeltje de putter is hier nu veelvuldig te zien. Ruimte geven aan de natuur is onderdeel van mijn bedrijfsplan. Denk aan uilenkasten, ruimte voor de vleermuis creëren en in de waterpoelen ruimte maken voor de oeverzwaluw. Geïnteresseerd luisterde dhr. Houwers naar mijn uitleg.

De kou dwong ons om snel naar het kantoor van dhr. R. Dobbelsteijn Bisschops te Ingen te gaan. Daar hebben we met jurist Ruimtelijke Ordening dhr. Dobbelsteijn Bisschops en ecoloog dhr. van der Linden en hier boven genoemde een zeer prettige bijeenkomst gehad over het rendabel beheren van landschap en natuur. Dhr. Houwers is opgeleid als planoloog aan de Universiteit van Nijmegen met als bijvakken bestuurskunde en cultuurlandschapsgeografie.

Dhr. Houwers steunt mijn plannen. Daar ben ik natuurlijk erg trots op. Want ik heb er niet voor gestudeerd. Mijn kennis is praktijkervaring.

Vanaf mijn 18de levensjaar ga ik trouw stemmen. Voor mijn gevoel stond de politiek altijd ver van de burger af. Door het bezoek van dhr. Houwers en de betrokkenheid van de VVD in de gemeente Buren ben ik er heel anders over gaan denken. Er was oprechte belangstelling en interesse.

Zowel voor de Schwarzwälder Fuchs alsook voor mijn bedrijfsfilosofie.

De VVD schrijft niet alleen een programma maar voert het ook uit. Is er voor de ondernemer en de mens die de ondernemer is. Mijn mening is, zonder ondernemer geen werknemer. Zo leven we allemaal in symbiose met elkaar. Als mens kunnen wij veel leren van paarden. Paarden leven vreedzaam naast en met elkaar. Dat kunnen wij mensen niet altijd zeggen.

Ik zal mij blijven inzetten voor natuur en paard. Een paard verdient als kudde dier geen eenzame opsluiting en ook de natuur verdient ruimte.

Lees verder

1 mei 2010

1e plaats startersprijs met mijn bedrijfsplan Natuurlijke Paardenhouderij

De Rabobank, Provincie Gelderland en de Kamer van Koophandel hebben een serie workshops georganiseerd om startende ondernemers te begeleiden om nieuwe innovatieve ideeën te ondersteunen op het gebied van recreatie en toerisme. En hier ook een eerste prijs voor het beste plan aan verbonden. Omdat ik al heel lang met verschillende plannen in deze richting rond liep heb ik me zelf op gegeven. In mijn bedrijfsplan koppel ik de Natuurlijke Paardenhouderij aan recreatie en toerisme. Mijn hele plan is gericht op rendabel beheerde landschapsnatuur te samen met ecologie en energie neutraal.

Mijn bedrijfsplan heeft de eerste plaats gewonnen.

Het bedrijfsplan is ook te koop. Er is ondersteuning bij het opzetten van het bedrijf, voor de natuurlijke paardenhouderij door mijzelf, door een jurist op het gebied van ruimtelijke ordening en een ecoloog. Al de vergunning aanvragen zullen worden begeleid.

Er is in diverse gemeentes veel belangstelling voor dit bedrijfsplan omdat er op het platte land een leegloop is onder de boerenbedrijven. Hier voor in de plaats moeten nieuwe economische dragers van het platte land komen.

Voor interesse kunt u me bellen.