Informatie en aanmelden keuring 12 september

Informatie over de keuring in Nederland

Regelmatig word ik gebeld met vragen over de keuring die in Nederland wordt gehouden. Deze dag wordt georganiseerd door de stamboekvereniging in Duitsland, Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen in samenwerking met de Schwarzwälder Fuchs Vereniging Nederland (SFVN).

U leest hier meer informatie over de keuring en antwoorden op veel gestelde vragen o.a. ook over het op naam zetten.


Keuring en stamboekopname

Op deze dag vindt er een keuring plaats van Schwarzwälder Fuchs veulens en merries. 

De dag begint met het schetsen van de veulens en een controle van de chip. Van de merries worden de stokmaat en omvang van het pijpbeen gemeten.

Daarna worden de veulens met hun moeder één voor één voorgesteld aan de keuringscommissie van stamboekvereniging Niedersachsen. De keuringscommissie bestaat meestal uit 3 keurmeesters. De keurmeesters beoordelen het exterieur van de veulens. De veulens worden dan opgenomen in het veulenboek.

Er is een rubriek voor merrieveulens en voor hengstveulens.

Na de veulens volgen de merries die ouder zijn dan 3 jaar en nog niet zijn opgenomen in het stamboek voor koudbloedpaarden Niedersachsen. De keurmeesters beoordelen het exterieur van de merries. De merries worden dan opgenomen in het merrieboek 1 (Stutbuch 1) of anders in het merrieboek 2 (Stutbuch 2) als ze net niet voldoen aan alle selectiekenmerken.

Afhankelijk van het aantal inschrijvingen zijn er voor de merries ook 2 rubrieken, merries 3 t/m 6 jaar en ouder dan 6 jaar.

Aan het eind van de dag worden het beste veulen en beste merrie van de dag gekozen.


Veelgestelde vragen:

Moet ik lid zijn van het Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen om mij aan te mogen melden.

Als u het veulen en/of de merrie wilt laten opnemen in het Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen, dan zult u lid moeten worden van de Duitse stamboekvereniging.

Het inschrijfformulier om lid (Mitglied) te worden kunt u vinden op de website van Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen, onder download: Eintrittserklärung Blanko Niedersachsen.

(Voor de contributie zie ook onder download, Beitrags- und Gebührenordnung).


Ik heb een veulen van een Hengstboek 1 hengst

Na afloop van een rubriek worden de veulens van een Hengstboek 1 hengst samen met hun moeder opnieuw voorgesteld aan de keuringscommissie en dan besluit de keuringscommissie welke premie het veulen krijgt 1a (goud) of 1b (zilver).


Ik heb een veulen van een Hengstboek 2 hengst

Heeft u een veulen waarvan de vader een Hengstboek 2 hengst is, dan mag het veulen volgens Europese richtlijnen helaas niet worden geprimeerd. U mag dan niet met uw veulen voor de 2e ronde in de ring verschijnen.


Mijn merrie is nog geen 3 jaar. Mag ik meedoen?

Als u merrie nog geen 3 jaar is, dan komt zij nog niet in aanmerking voor een stamboekopname. U kunt nog niet mee doen met uw merrie.


Mijn merrie is al opgenomen bij een andere Duitse stamboekvereniging

Als u niet gaat fokken, dan hoeft u uw merrie niet nog een keer op te laten nemen in het Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen.

Wilt u wel een veulen fokken met stamboekpapieren, dan moet u voor u zelf nagaan waar u met uw veulen naar toe wilt gaan voor stamboekopname.

Als u naar IJzerlo of Uelsen (in Duitsland, net over de grens bij Enschede) wilt gaan, dan adviseer ik u om uw merrie ook op te laten nemen in het stamboek voor koudbloedpaarden Niedersachsen.

Als u naar Aken of Mönchengladbach wilt gaan, dan adviseer ik u om uw merrie op te laten nemen in het stamboek van Rheinland, Rheinisches Pferdestammbuch.

Uiteraard kunt u ook met uw merrie en/of veulen naar de stamboekopname dag gaan van de Duitse stamboekvereniging waar uw merrie al de stamboekpapieren van heeft.


Moet ik mijn merrie laten opnemen voordat het veulen is geboren of daarna

U kunt uw merrie voor dragen voor stamboekopname voordat u gaat fokken. Dan heeft u zekerheid dat u gaat fokken met een goedgekeurde merrie.

Het is ook mogelijk om uw merrie voor te dragen voor stamboekopname met het veulen aan de voet.

Houdt u er rekening mee dat als  uw merrie wordt opgenomen in het merrieboek (Stutbuch), u jaarlijks een bedrag moet betalen. Op de website van Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen kunt u onder download (zie Beitrags- und Gebührenordnung) het bedrag vinden.


Hoe meld ik mijn merrie aan voor stamboekopname

Op de website van stamboekvereniging Niedersachsen kunt u op de evenementen kalender zien dat aanmeldingen gaan via stamboekbureau Uelzen. Er is helaas geen aanmeldformulier beschikbaar.

U meldt uw merrie aan door uw naam, correspondentieadres, telefoonnummer en e-mailadres te geven en het levensnummer van de merrie.

Aan de stamboekopname zijn kosten verbonden. Op de website van Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen kunt u onder download de bedragen vinden, zie Beitrags- und Gebührenordnung.


Hoe meld ik mijn veulen aan voor stamboekopname

Een veulen is automatisch aangemeld als u het veulen registratieformulier  (Abfohlmeldung)* na de geboorte heeft opgestuurd naar het stamboekbureau in Uelzen. Op dit formulier heeft u al moeten invullen naar welke keuring u heen wilt gaan voor opname in het veulenboek.

Aan de stamboekopname zijn kosten verbonden. Op de website van Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen kunt u onder download de bedragen vinden, zie Beitrags- und Gebührenordnung.

* U heeft dit veulen registratieformulier (Abfohlmelding) ontvangen nadat u het dekbewijs (Deckschein) heeft opgestuurd naar  het stamboekbureau in Uelzen.


Op naam zetten

Ook krijg ik veel vragen over het op naam zetten.

Het is op deze dag mogelijk uw Fuchs op naam te laten zetten. In het paspoort van uw Fuchs wordt dan een sticker geplakt met uw naam en adres gegevens en er komt een stempel op te staan van de stamboek vereniging.

U hoeft die dag alleen het paspoort mee te nemen (uw Fuchs hoeft niet mee). U moet wel op tijd uw gegevens door geven aan het stamboekbureau in Uelzen. Er is helaas geen aanmeldformulier beschikbaar.

De gegevens die u door moet geven zijn: uw naam, correspondentieadres, telefoonnummer, e-mailadres en het levensnummer van uw Schwarzwälder Fuchs.

Aan het op naam zetten van uw Schwarzwälder Fuchs zijn kosten verbonden (zie op de website van Stammbuch für Kaltblutpferde Niedersachsen onder download, Beitrags- und Gebührenordnung).