Veulens

Op de stoeterij worden al jaren veulens gefokt. Hieronder stel ik een aantal van de gefokte veulens aan u voor.


Merrieveulen Raya en hengstveulen Modis (‘19)

Op 28 mei is merrieveulen Raya geboren. Raya is van Modim x Rita van Diflor.

De merrie Marie (van Mergel) heeft een maandje later hengstveulen Modis (vader Modus) gekregen.


Hengstveulen Mulan en merrieveulens Finona en Fleur (‘18)

Na een jaartje geen veulens, heeft Amber dit jaar het mooie hengstveulen Mulan (vader Modus) gekregen.

Wel niet zelf gefokt, maar wel op de stoeterij geboren; merrieveulen Finona (Vogt x Fleur (Nele) van Rubin) en Fleur (Vogt x Fee van Markstein).

Finona is tijdens de keuring 1e geworden van de merrieveulens.


Hengstveulens Morgan en Milo en merrieveulen Rede (‘16)

In 2016 is onze stoeterij verblijd met 3 veulens. Om 9 mei heeft Mirre haar veulen Morgan gekregen. Modem is de vader. Rita schonk ons op 31 mei haar veulen Rede en Amber kreeg op 26 juli veulen Milo. Rede en Milo hebben beide Modus als vader.

Op de foto zijn ze alle drie een jaartje ouder.


Hengtveulens Macho en Mephisto (’15)

Dit jaar hebben de merries Mirre, Rita en Amber weer mooie veulens op de wereld gezet.

Mirre een merrieveulen (vader Modim), Rita hengstveulen Macho (vader Modim) en Amber hengstveulen Mephisto.


Hengstveulen Ratin en Milano (’14)

Op 5 april 2014 heeft Merle haar veulen Ratin gekregen. De vader van Ratin is de hengst Ravel.  Ook Amber heeft een hengstveulen op de wereld gezet. Dit veulen heeft de naam Milano gekregen.

Op de foto, gemaakt in juni 2015, staan Manolito, Ratin en Milano.

Foto gemaakt door Bianca Jochems

Hengstveulen Manolito (’14)

Het vrijwillige uitstapje van de merrie Rita naar de hengst Modim heeft als resultaat een super mooi hengstveulen. Geboren op 9 januari 2014. Een prachtig edel hoofdje heeft hij.

Zijn vriendelijke nieuwsgierige karakter maakt het heel leuk om naast hem in de stal te zitten. En van zijn beweging kan je echt genieten. Hij draaft en galoppeert net zo makkelijk als zijn vader. Het is een prachtig gebouwd veulen, zonder bles en met een klein kolletje.


Merrieveulen Muriël (’12)

Dit verhaal is geschreven door mijn moeder, Marja de Bruijn. Zij is in 2021 overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Donderdag 10 mei begint mijn merrie Merle te kegelen. Het veulen wat ze bij zich draagt komt er spoedig aan. Althans dat denk ik. Ik slaap donderdag bij mijn merrie op de wei in mijn bus. Elk uur ga ik bij haar kijken. Ze eet vrolijk door als ik met mijn slaperige hoofd om de hoek van de paddock met schuilstal kijk.

Dit gaat elk uur zo door. Tevens de hele vrijdag en de vrijdagnacht. Zaterdagmorgen gaat het eindelijk wat minder regenen en is de wei niet zo nat meer. Ook wil ik graag even naar mijn vriend Marcel.

 

Daarom zet ik om 9 uur Merle op de weide. Ga gauw naar huis even douchen en omkleden, even een paar uur naar Marcel. Samen willen we naar Duiven waar het PowerHorse Competitie is. We hebben een VIP kaart gehad en willen graag even naar dit mooie evenement.

Voor ik vertrek naar Marcel, rijd ik toch noch even naar de wei. Tot mijn verbazing ligt Merle languit in de wei. Net op dat moment krijg ik Marcel aan de lijn. Ik meld hem dat ik een liggend paard aantref met onder haar staart een witte ballon. Marcel heeft 65 melkkoeien en dus veel ervaring met bevalling. Kalf of Veulen. Het is het zelfde.
Haast je is zijn advies. Ik ren de auto uit, de wei op. Tegelijkertijd zie ik dat Merle het veulen er helemaal eruit perst. Het blijft echter omgeven door een groot wit vlies. Nog nooit eerder heb ik dit gezien. Marcel wel, God zij Dank. Hij roept, Rennen. En ik ren op Merle af, en met één Flinke haal, trek ik het vlies aan stukken.
Uit de neus van het veulen lopen stralen water en dan neemt ze een diepe teug lucht. Schudt haar hoofd en ademt alsof ze een marathon gelopen heeft. Wat ben ik blij dat ik nog even ging kijken. Ze was vast gestikt, als ik er niet geweest was. Rustig blijf ik bij de merrie en haar veulen zitten. Tot Merle opstaat en de navelstreng breekt. Vlug breng ik jodium aan op de navelstreng van het veulen. En….. ik doe haar gelijk een halster om. Ik weet uit ervaring dat Merle haar veulen de eerste maand bij mij en ieder ander uit de buurt zal houden. Ze is er goed in om zich razendsnel tussen jou en haar veulen te plaatsen. Ze geeft je geen kans om vriendschap met haar veulen te sluiten. Hoe anders is Rita, Zij laat je altijd toe bij haar veulen. Het veulen van Rita, (inmiddels verkocht) is altijd blij als je de wei inkomt. Ze rent op je af. Besnuffeld je en vindt het heerlijk om een uitgebreid geaaid te worden. Ze is op 18 april geboren en geeft al vlot alle vier de beentjes als ik dat van haar vraagt. Ze is frank en vrij naar mensen toe. Nieuwsgierig en totaal niet bang.
Rita heeft mij met haar bevalling ook totaal verrast. Ook haar had ik apart gezet en ik sliep weer in de bus op de wei. Elk uur kijken. Maar natuurlijk niks.
Na drie nachten waken en ik totaal gebroken was en door mijn wekker heen sliep. Schrok ik wakker. Ging kijken en jawel. Het veulen stond al. Rita als trotse moeder ernaast. Lekker hooi eten. Niks aan de hand. Dank je wel voor dit mooie lieve veulen, meiske. Beide veulen zijn merries en hebben de hengst Milan als vader. De veulens zijn mooi gebouwde dieren. De hengst Milan zet zijn stempel op zijn nakomelingen. De Hengst is een aanrader om mee te dekken. De Hengst Milan staat bij Jacob in Keulen. Het telefoonnummer van deze hengstenhouder is te vinden op de site. Het merrieveulen van Merle is verkocht naar Duitsland. Super om in Nederland te fokken en dat de Duitse Fokkers bij mij veulens kopen. Daar mag je trots op zijn als Nederlandse Fokster. Het veulen van Rita blijft in Nederland.

Lees verder


Merrieveulen Rustique (’12)

Op 18 april 2012 is merrie Rita van een prachtig merrie veulen bevallen. Het is een veulen van de hengst Milan.

Het is een bijzonder mooi veulen. Geen aftekeningen. Mooi gebouwd en zoals een fuchs betaamd. Gelijk mens gericht. Ze maakt graag contact met je.


Merrieveulen Ella (’11)

Dit jaar heeft Merle een mooi merrieveulen gekregen. Het veulen heeft de naam Ella (vader Fritz) gekregen.


Hengstveulen Rafaelo (’10)

Dit hengstveulen van de hengst Rubin, uit de merrie Jasmin (vader Donnergrol) liep in het Zwarte Woud, zilver. Hij werd geprezen om zijn mooie sprekende hoofd en uitstekende gangen. Zijn kleur is zo diep donker dat het wel zwart lijkt. Hij is super van karakter en schaap mak.


Hengstveulen Ravelli (’10), 1e op de keuring in Duitsland

Het hengstveulen Ravelli geboren uit een Diflor merrie (Rita) met als vader Ravel heeft in Duitsland een gouden plak gekregen en liep op de eerste plaats. Trots en dol gelukkig dat ze de in Nederland gefokte veulens zo hoog waarderen in het land van herkomst.


Hengstveulen Fritzchen (’09)

Dit jaar is de stoeterij verblijd met de geboorte van hengstveulen Fritz. Fritz heeft als vader de bekende hengst Federweisser.


Merrieveulen Maquavinci  (’09)

Dit jaar is merrieveulen Maquavinci geboren. Zij is van Lotte (v. Riemer) en haar vader is de mooie donkere hengst Monsun. In het Zwarte Woud op de veulenkeuring behaalde zij een Bronzen Plak.


Hengstveulen Monarch (’09)

Van de Staatspremie merrie Merle (vader Diflor) heeft het hengstveulen Monarch (vader Moritz B) in Duitsland op de veulenkeuring goud gewonnen.


Merrieveulen Ravella (’08)

In 2008 is de eerste lieve mensgerichte veulen Ravella (vader Ravel) geboren. Ze wist al vroeg wat ze wilde.  Met haar achterhand nog in haar moeder, probeerde ze op te staan. Daarbij ook haar achterhand gebruikend. Arme Rita. Met een ferm ingrijpen was moeder snel verlost van haar eerste veulen.